Burdur DSYB ve MAKÜ’ den Türkiye de Bir İlk
Geçtiğimiz ay Burdur İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) işbirliğiyle başlatılan eğitim çalışmaları ile Burdur’da örnek işbirliği bu sefer Türkiye’de bir ilke imza atıyor. Burdurlu yetiştiriciler Burdur DSYB aracılığı ile Holştayn ırkı hayvanlarının genetik yapılarını ücretsiz inceletebilecek ve sürülerinin sağlığını kalıtsal hastalıklardan koruyabilecekler.
“Çiftlik hayvanlarında kalıtsal hastalıklar önemli verim ve ekonomik kayıplara sebep olan önemli bir hastalık grubudur. Evcil hayvanlarda ebeveynlerden yavruya aktarılan genetik materyalde meydana gelen bozukluklar; hayvanın sağlığını ve verimini olumsuz etkileyerek veya embriyonik ölüme sebep olarak fertiliteyi düşüren hastalıklar kalıtsal hastalıklar olarak tanımlanmaktadır. Kalıtsal hastalıklar, aktarılan genlerde kendiliğinden ya da çevresel etkiler nedeniyle ortaya çıkan mutasyonlar sonucu genetik kodları değiştirerek bozuk protein sentezi ya da protein sentezinin durmasına neden olmaktadır. Kalıtsal hastalıkların sebep oldukları fizyolojik ve morfolojik bozukluklar, hayvanlarda verim kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple uygulanacak yetiştirme programları sürüde kalıtsal hastalık taşıyıcısı hayvanların olabileceği göz önüne alınarak planlanmalıdır.”
Eğitim çalışmalarına Ramazan ayına girilmesinden dolayı ara verdiklerini aktaran Burdur DSYB Başkanı Kamil ÖZCAN, MAKÜ ile gerçekleştirdikleri yeni projeleri hakkında bilgi verdi. Yaptığı konuşmada Kamil Özcan “ Burdur hayvancılığı bu noktaya kolay gelmedi. Geldiğimiz noktada ilimiz adından ‘Marka Kent’ olarak hitap edilir haldedir. İlimiz hayvancılığı için bu seviyeye gelindikten sonra yapılması gerekenler; yapılan doğru çalışmaların hızlandırılarak devam etmesi, modernleşme ve teknolojinin üretimde doğru kullanımı, üreticimizin bilgilendirilme faaliyetleri ile desteklenmesi ve üniversitemizin imkanlarını doğru bir şekilde kullanmaktır. Üniversite ile işbirliği yapmaya önem veriyoruz. Yeni Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa SAATCI nın da Veteriner Hekim olmasının, özellikle Burdur hayvancılığı için bir dönüm noktası olduğunu düşünüyoruz. Üniversitemiz ile birlikte çalışmalarımız hız kazanacaktır. Son olarak Üniversite ile yaptığımız protokol ile Holştayn ırkı yetiştiriciliğini tehdit eden kalıtsal hastalıklar moleküler tekniklerle belirlenecektir. Bu sayede ilimizde sağlıklı, kültür ırkı hayvan popülasyonunun korunarak çoğalması sağlanacaktır” dedi.
Proje sorumlusu Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Özgecan KORKMAZ AĞAOĞLU’nu yapılan çalışma hakkında bilgi almak için ziyaret ettik. Yaptığımız ziyarette Dr. Ağaoğlu “ Türkiye’de kullanılan damızlık ve damızlık adayı sığırların kalıtsal kusurlar yönünden genetik yapılarının belirlenmesi gerekmektedir ki bugüne kadar Türkiye’de yapılmış bazı çalışmalar bulunmaktadır. Ancak özellikle Burdur ili yetiştirilen Holştaynlar ırka özgü kalıtsal hastalıklar yönünden henüz taranmamıştır. Türkiye için süt üretim potansiyeli açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Burdur ilinde yetiştirilen Holştaynlar da ırka özgü kalıtsal hastalıkların moleküler olarak ortaya konmasının faydalı olacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda; Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Burdur İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ortak bir çalışma başlatmıştır. Zootekni Anabilim Dalı Moleküler Genetik Araştırma Laboratuarlarında Holştayn ırkı yetiştiriciliğini tehdit eden kalıtsal hastalıklar moleküler tekniklerle belirlenecektir. Böylece ekonomik kayıpların önüne geçilecektir” şeklinde konuştu.