Burdur DSYB ve MAKÜ'den örnek işbirliği
Bilinçli ve Modern Hayvancılık İçin
Burdur DSYB ve MAKÜ’nün örnek işbirliği
Burdur İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veterinerlik Fakültesi Öğretim üyeleri işbirliğiyle başlayan “Ortak Eğitim Projesi” ekonomisinin yüzde 65’i tarıma ve hayvancılığa dayalı olan Burdur’da devam ediyor. Üreticilerden yoğun ilgi ve beğeni gören çalışmalar, üreticilerin sabah işleri yoğun olması dolayısıyla akşam saatlerinde yapılıyor. Seminerlerde üreticileri zarara uğratan yavru atma, döl tutmama ve kalıtsal hastalıklar anlatılıyor.
MAKÜ Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mehmet Kale (Viroloji Anabilim Dalı), Doç.Dr. Mesih Kocamüftüoğlu (Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı) ve Dr. Özgecan Korkmaz Ağaoğlu (Zootekni Anabilim Dalı) tarafından; “Hayvanlarda Yavru Atma ve Döl Tutmama ve Süt Sığırlarında Uterus Enfeksiyonları, Sığır Yetiştiriciliğini Tehdit Eden Kalıtsal Hastalıklar” konulu sunumlar yapılıyor. Ayrıca üreticilerin sorularına cevap veriliyor, sorunlara çözümler sunuluyor.
Üreticilerin, Burdur DSYB aracılığıyla Veterinerlik Fakültesi ile iletişim sağlayabileceklerini; kendilerinin her türlü yardıma hazır olduklarını ve hayvanlarındaki sorunlara çözüm üretilebileceklerini vurgulayan MAKÜ Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyeleri, yetiştiricilere yardımcı olmaktan gurur duyduklarını ifade ettiler.
Şu ana kadar yedi noktada yapılmış olan eğitim çalışmaları, üreticilerin ilgisi ve takdiri ile karşılandı. Ayrıca üreticiler, Burdur DSYB ve MAKÜ’nün yaptığı eğitim çalışmaları ile doğru bildikleri yanlış uygulamaları düzeltme fırsatı bulduklarını, daha fazla verim ve kar elde edebilmek için çabalayan Yetiştiriciler Birliği ve Veterinerlik Fakültesi gibi, kendilerine sahip çıkan kurumların olduğunu görmekten çok memnun olduklarını belirterek, diğer kurum ve kuruluşlara örnek olması temennilerini de belirttiler.
Burdur-Kemer İlçesi’nde yapılan eğitim çalışmasının ardından, Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyelerine, özverili çalışmaları için teşekkür eden Burdur DSYB Başkanı Kamil Özcan; “Amacımız verimlilik ve karlılığı arttırmaktır” dedi. Başkan Özcan şunları söyledi: “Burdur ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı bir il o yüzden yetiştiricilerimizin verimli ve karlı işletmelere sahip olması bizim için çok önemli. Yaptığımız eğitim çalışmalarının amacı da budur. 1995 yılında kurulan birliğimiz soy kütüğü, önsoy kütüğü ve suni tohumlama çalışmaları ile Burdur’u damızlık sığır ve süt sığırı yetiştiriciliğinde marka il haline getirmiştir. Şuan beş bini aşkın üyemiz bulunuyor. Üyelerimize 8 şube ve merkez büroda olmak üzere 54 personel ve 35 araçla hizmet vermekteyiz. Temel işlevlerimizin yanı sıra her alanda ve fırsatta yetiştiricilerimizin sorunlarını, beklenti ve çözüm önerilerini dile getirerek onların sesi olmaya çalışıyoruz.”
Mehmet Can – Burdur DSYB Basın Danışmanı
08.07.2011