Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal Birliğimizi Ziyaret Etti
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal geçtiğimiz gün Burdur İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ ni (DSYB) ziyaret etti. Başkan Uysal’ a Genel Başkan Yardımcıları Nihat Onbaşıoğlu, Osman Varol, Çağdan Turhan, eski DP Burdur Milletvekili Ahmet Sayın, DP Burdur İl Başkanı Ergun Yıldıran ve çok sayıda partili eşlik ettiler. Burdur DSYB Başkanı Kamil Özcan, Genel Başkan Uysal ve beraberindekilere Burdur hayvancılığı ve birlik çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Yerel Avantajlar Katma Değere Çevrilerek Değerlendirilmeli
Burdur ve bölgesine yabancı olmadığını belirten Başkan Uysal “ Allah her vilayetimize ve ilçemize çeşitli avantajlar vermiş. Burdur için mermer ve süt sığırcılığı bir avantajdır. Her vilayetimizin böyle avantajlarını kalıcı hale getirecek, onu genişletebilecek bir ölçek yakalaması lazım. Bu tip sektörlerde o ölçek yakalandıktan sonra büyüme katmerlenerek artacaktır. Böyle gelişimler için kalkınma ajansları önemliydi fakat biz onları da bürokratik bir düzene çevirdik. Kalkınma Ajansları rutin bir işleyişte olmamalıdır. Bir potansiyeli açığa çıkarmak, birbirine eklemlenmeyen hatları bağlamak gibi işlevleri olması lazım.
Son 15 senedir tercih edilen tarım-hayvancılık politikalarıyla, insanımıza ‘Tarım ve hayvancılık yapma’ dışardan ithal ediyoruz denilmiştir. Uluslararası piyasada sektörel bazda rekabet edebilmek için orta ve uzun vadeli planlama yapmak gereklidir.
Burdur hayvancılıkta bir ölçeği yakalamıştır. Hayvancılık sektörünü, sanayisiyle de desteklemelidir. Hayvancılık tarım sektörünün içerisinde bir döngü ve bu döngünün bir ayağını kesemezsiniz” dedi.
Sütümüzün %85’ i Dışarıda İşleniyor
Ziyaretlerinden dolayı Başkan Uysal ve beraberindekilere teşekkür eden Burdur DSYB Başkanı Kamil Özcan, “Sayın Genel Başkanımızın da söylediği gibi yerel bazda avantajlarımızı değerlendirmeliyiz. Örneğin Burdur olarak pazara günde 1000 ton kaliteli süt sunmaktayız. Maalesef bu sütün yalnızca %15’ini Burdur’da işleye biliyoruz. Burdur’da üretilen süt başka şehirlerde işlenir ve yanı başımızdaki Antalya’ya, tüketim merkezine geri gelir. Burdur hayvancılık desteklemeleri hak edişinde birinci. Ürettiğimiz süt kaliteli ve antibiyotiksiz. Burdur hayvancılıkta bir ölçeği geçmiş durumdadır. Burdur’da hayvancılık sektörüne yönelik sanayileşme gereklidir. Hayvancılığımıza bağlı yan ürünlerin üretimine yönelmeliyiz” şeklinde konuştu.