Lütfen Dikkat !
Sayın Üyemiz; Bu Konulara Lütfen Dikkat Ediniz!
Süt Ölçümü
- Her ay Birliğimizin size belirttiği günde süt ölçüm kovasıyla tüm SAĞLIM İNEKLERİNİZİN Sabah ve akşam sütünü sağıp süt ölçüm defterine yazınız. (Önce hayvanın kulak numarasını yazın, sonra sabah ve akşam sağım litrelerini yazın.) Süt defterine ölçüm kayıtlarınızı yazdıktan sonra yazdığınız defter sayfasının üstteki kopyasını ay bitmeden Birliğimize teslim ediniz.
Suni Tohumlama
- İnek ve düvelerinize aynı ırk boğa sperması ile suni tohumlama yaptırınız. Düvelerde, yaş olarak
en az 14 aylık olmasına dikkat ediniz. İneklerinize suni tohumlama yaptırdıktan sonra veteriner hekimden suni
tohumlama belgesini isteyiniz. Yanlış bilgi var mı, inceleyiniz ve bu belgeyi saklayınız.
Raporlarla Hayvan Kayıtlarınızı Kontrol Ediniz.
- Birlik bürolarımızdan DÖL VERİM RAPORU alarak inceleyiniz, Bu rapor işletmenizin döl verimi başarısını ortaya koyan, yerine göre almanız gereken tedbirleri hatırlatan, böylece işletme karlılığı için yararlı bilgiler içerir. Bu raporda işletmenizde yapılan suni tohumlamaların kayda geçip geçmediğine de bakınız.
Güncelleme
- En az 3 ayda bir (Özellikle Aralık ayı içinde) Tarım İl/İlçe Müdürlüklerinden, işletmenizin
HAYVAN VARLIĞI RAPORUNUisteyiniz. Aynı gün ya da birkaç gün içinde, Birlik bürosundan da hayvan varlığı raporunu isteyiniz ve her iki raporu karşılaştırınız. Raporlarda; Hayvanlarınızın doğum tarihinde, kulak numaralarında, ırkında, cinsiyetinde, işletmenizde olmadığı halde raporlarda görünen hayvanlar olduğunda, işletmenizde olduğu halde raporda görünmeyen hayvan olduğunda, işletme bilgilerinizde bir yanlışlık olduğunda, Acilen hem Tarım İl/İlçe Müdürlüğünden, hem de Birlik bürolarından düzeltmeleri yaptırınız.
- Desteklemelerden faydalanabilmek için hem Tarım İl/İlçe kayıtlarında, hem de Birlik kayıtlarında işletme ve hayvan bilgilerinizin Tamamen Aynı olması gerekmektedir. Ayrıca, hayvan varlığınız, 5(Beş) baş anaç sığır altına düştüğünde, işletmeniz anaç sığır desteklemesi kapsamına girmemektedir, İnek sayınız bu sayının altına düştüğünde Birlik Bürolarına uğrayarak yapılması gereken işlemler konusunda bilgi alınız.
- Yeni satın aldığınız hayvanı, İl/ilçe Tarım Müdürlüğünden üzerinize alınız, daha sonra yeni pasaportla Birlik bürosuna uğrayarak satın alınan hayvanı ,Birlik kayıtlarında da işletmenize aldırınız.Hayvan sattığınızda da İl/ilçe Tarım Müdürlüğünden düşürterek Birlik kayıtlarında da düşümünü yaptırınız.
Küpeleme
- Buzağınız doğduğunda, 7 gün içinde BİRLİĞİMİZE başvuru yaparak 20 gününü doldurmadan kulak küpesi taktırıp kayda geçmesini sağlayınız. Küpeleme ekibimizin bıraktığı küpeleme formu ikinci nüshasını inceleyiniz, bir yanlışlık görürseniz hemen o gün düzelttiriniz.
- Küpelemeden 1 hafta sonra bürolarımızdan HAYVAN VARLIĞI RAPORU alarak yeni Küpelenen buzağının bilgilerini (Ana No.,Irk ) kontrol ediniz, Birlik kayıtlarında buzağının baba kısmı boş ise ; hayvanın suni tohumlamadan doğmadığı, dolayısıyla buzağı desteği alamayacağı, dişi ise damızlık düve olduğunda Damızlık Belgesinin çıkmayacağı anlamına gelir.
- Küpelenen Buzağının pasaportu sonraki ay köyünüze ulaştırılmaktadır. Eğer buzağınız dişiyse o yıl Tarım Bakanlığı tarafından desteklenen aşılamayı zamanında yaptırınız.
- Hayvanlarınızın kulak küpesi düştüğünde, 1 hafta içinde pasaportla birlikte düşen küpe sipariş başvurusu yapınız. İki kulağında da küpesi takılı olan ineğinizin, Bir kulağındaki küpe düştüğü zaman da bekletmeden düşen tek küpeyi sipariş ediniz.
Saygılarımızla…
Burdur İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği